fredag den 24. december 2010

Solceller på taget - God forretning eller nitte



Solceller på taget, er det en god forretning eller er det for tidligt at investere i.

Der er ingen tvivl om at grøn energi er vejen frem. Vi ser flere og flere udgaver af nul energihuse, bilerne kører længere og længere på literen, og husene opvarmes nu vha. jordvarme eller fra fjernvarme produceret af halm og andre biobrændsler. I takt med de faldende oliedepoter, vil vi helt sikkert se stigende energipriser, både på el og varme. I de fleste beregninger for solcelleanlæg, forventer man en stigning på 5 % om året. Derfor kan det blive en rigtig god investering at købe fx. solceller til produktion af eget el og varme.

Man skal dog lige være opmærksom på et par ting. Udviklingen af solceller går utrolig stærkt. det betyder at man om få år, både vil kunne få billigere og bedre solceller. Man kan sammenligne det lidt med computere, hvor udviklingen går ekstremt stærkt, og priserne nu er nede på et maget lavt niveau. I dag koster det nemt 120.000 og op, at få installeret solceller til at dække en normal husstand. Om blot få år kan denne pris være halveret.

Endvidere er det vigtigt at pointere, at vi bor i et land med mindre sol, en lande længere syd for os. Det betyder at der vil være perioder hvor anlægget ikke kan producere det antal KwH som man behøver. Derfor skal man have en alternativ energikilde. Fx jordvarmeanlæg eller elvarme. Dog skulle det gerne være sådan at solcellerne i de gode måneder har produceret så meget strøm, at det du bruger på varme og el i de dårlige perioder er dækket af.

Så overvejer du at investere i et solcelleanlæg, så vil jeg anbefale dig at se tiden lidt an, og derved få et billigere og mere effektivt anlæg, som på den lange bane vil spare dig flere penge, og mere co2 for miljøet.

1 kommentar:

  1. Der er flere faktuelle fejl, i dit blogindlæg.
    Solceller laver ikke varme - solceller laver strøm. Og kun strøm.
    Solceller kan derfor på ingen måde sammenlignes med jordvarme eller elvarme.

    Med nettoafregningsordningen opgøres elforbruget i øvrigt på årsbasis, hvor den producerede mængde elektricitet modregnes i den forbrugte. Man får altså med andre ord den fulde elpris inkl. afgifter (i øjeblikket ca. 2 kroner/kWh), for den producerede strøm. Dog kun op til egetforbruget. Producerer man mere, end man selv forbruger, får man 60 ører pr. kWh.

    Et anlæg kan rent faktisk tjene sig selv hjem, på helt ned til 6 år. Og vælger man at finansiere et 6 kWp anlæg med et 20 årligt annuitets lån, har man rent faktisk mellem 150 og 200 kroner mere til sig selv om måneden.

    SvarSlet