lørdag den 15. august 2009

Stjernekigger fødsel

En stjernekigger fødsel er mere kompliceret end en alm. fødsel. En stjernekigger er en baby som bliver født, med ansigtet vendt op mod himlen, dvs. at barnet kigger op i loftet, og ikke ned i gulvet som ved en normal fødsel.

Fødselskanalen, er ikke bygget til en stjernekigger fødsel, og derfor er det ofte mere smertefuldt at føde en stjernekigger, samt fødslen tage længere tid end en normal fødsel. Der er større risiko for komplikationer, for både barn og mor, hvis barnet fødes som en stjernekigger. Dette kan være at barnets hoved klemmes ved fødslen, at barnet ikke kan komme ud og skal tages med sugekop, eller i grimme tilfælde ved et akut kejsersnit. Moderen kan blive beskadiget indvendigt, fx hvis væv eller skeden sprækker, og der kan vær behov for at lægge et eller flere klip, samt gøre andre foranstaltninger for at få barnet ud. Endvidere er der også større risiko for at ringmusklen bliver beskadiget.

Når dette er sag, skal man dog også huske at en stjernekigger fødsel er en normal forekommende ting, og man er derfor på fødegangen velforberedt på situationen. Der findes dygtige jordemødre, læger og sygeplejersker der ved hvordan man skal tackle situationen. Man kan få forskellige bedøvelser sådan at smerten ikke er så voldsom, og man holder ekstra øje med barnet for at sikre det har det godt under hele forløbet.

Min ældste datter blev født som stjernekigger, og hun blev taget med en sugekop. Det var en voldsom oplevelse, både for moderen, men også for mig, da der ikke var noget jeg kunne stille op. Da hun skulle tages med kop, var der pludselig 10 mand på stuen, og dette var en voldsom oplevelse. Men både datter og mor har det rigtig godt i dag, og det er den dejligste lille prinsesse vi har fået.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar